steunkous aanbrengen bij een cliënt

 

'

 

 

 

Werkkaart: Steunkous aanbrengen bij een cliënt.

 

 

Gedaan

Niet gedaan

Niet van toepassing

Voorbereiding:

1.     

Zet de volgende materialen en middelen klaar:

-      steunkousen van het juiste formaat, of op maat gemaakte steunkousen

-      talkpoeder

-      ruim plastic zakje

-      talkpoeder

 

q 

q 

q 

Uitvoering:

1.     

Informeer naar de mogelijkheden en beperkingen van de zorgvrager. Probeer de zorgvrager bij je activiteiten te betrekken: het houdt hem actief en dat geeft een prettig gevoel.

q 

q 

q 

2.     

Bepaal waarmee de zorgvrager je zou kunnen helpen en zeg wat je gaat doen. De zorgvrager kan zich voorbereiden op de handelingen en weet wat er daarbij van hem verwacht wordt.

q 

q 

q 

3.     

Breng de zorgvrager in een zodanige positie op bed dat hij gemakkelijk zit en jij goed bij de benen kunt. Bijvoorbeeld zittend tegen het hoofdkussen. Zorg voor voldoende werkruimte.

q 

q 

q 

4.     

Controleer of er bij de zorgvrager sprake is van immobiliteit, oedeem rond de enkels en/of uitgezette aders. Dit kan het ontstaan van trombose bevorderen.

q 

q 

q 

5.     

Vertel de zorgvrager waarom elastische kousen noodzakelijk zijn. (Omdat ze de lokale bloedcirculatie bevorderen en zo trombose tegengaan.) Als de zorgvrager zich bewust is van de noodzaak zal hij nog meer medewerking verlenen bij de handeling.

q 

q 

q 

6.     

Was je handen In verband met de hygiëne.

q 

q 

q 

7.     

Wrijf de benen in met een dun laagje talkpoeder. Laat dit zo mogelijk door de zorgvrager zelf doen. Door talkpoeder worden de benen minder stroef waardoor de kous gemakkelijker schuift.

q 

q 

q 

8.     

Draai de steunkousen binnenstebuiten tot aan het teengedeelte.

q 

q 

q 

9.     

Schuif het teengedeelte over de tenen.

q 

q 

q 

10. 

Rol de rest van de kous omhoog waarbij deze vanzelf weer buitenste binnen komt te zitten. Doe het rustig waarbij je steeds tussentijds ervoor zorgt dat de kous rimpelloos aansluit op het gedeelte van het been dat bedekt is. Rimpels veroorzaken irritatie van de huid en remmen de bloedstroom. Het is heel lastig om rimpels uit het enkelgedeelte te krijgen als de kous al bijna aan is.

q 

q 

q 

11. 

Trek eventueel huishoudhandschoenen aan Huishoudhandschoenen geven meer grip op de kous waardoor je meer kracht kunt uitoefenen, zonder dat je de kous kapot trekt.

q 

q 

q 

12. 

Gebruik eventueel een ruim plastic zakje dat je openknipt, dan om de voet plaatst en steeds verder omhoog schuift naarmate het aantrekken vordert Een plastic zakje is glad waardoor de kous er overheen glijdt.

q 

q 

q 

13. 

Verwijder het plastic zakje. Plastic gaat broeien, zeker als je het onder een steunkous laat zitten.

q 

q 

q 

15. 

Herhaal deze handelingen voor het andere been

q 

q 

q 

16. 

Vraag aan de zorgvrager hoe de kousen zitten: knellen ze? Ontstaat er tinteling in de tenen? Is er sprake van een irritatie omdat er toch een rimpel in de kous zit? Voorkom dat er circulatieproblemen optreden als gevolg van de steunkousen.

q 

q 

q 

Nazorg:

1.     

Was je handen

q 

q 

q 

2.     

Controleer na een uur weer hoe de kousen zitten

q 

q 

q 

3.     

Verwijder de kousen tweemaal daags door ze binnenstebuiten af te rollen. Laat de benen 30 minuten vrij en breng ze daarna weer aan

q 

q 

q 

4.     

Vraag aan de zorgvrager of de handeling goed is verlopen en of hij op- of aanmerkingen heeft De zorgvrager vindt het fijn als er rekening met hem wordt gehouden. De volgende keer kun je rekening houden met zijn op- of aanmerkingen.

q 

q 

q 

 

'

Maak jouw eigen website met JouwWeb