Bedienen van de magnetron

'

Extra informatie:

Weetjes over de magnetron: 

Neem eerst eens rustig de tijd om eraan te wen­nen. Lees vooral de gebruiksaanwijzing goed door en begin eenvoudig. Zeker de eerste keren zal er vast nog wel eens wat mis gaan. Maar als u doorzet zult u uw magnetron beslist leren waarderen. Behalve de kortere bereidingstij­den is het voordeel van koken in de magnetron vooral dat de ingrediënten (met name groenten) hun natuurlijke kleur be­houden en, zeker niet in de laatste plaats, ook hun natuurlijke smaak behouden.

Pasta en rijst worden in ruim water gekookt en dat gaat op het vuur beslist sneller dan in de mag­netron. Restjes pasta en rijst opwarmen gaat in de magnetron weer wél uitstekend.

Gebruik nooit van die leuke bekertjes van b.v. crème fraîche, slagroom e.d. want ze zakken door de hitte van het gerecht als een kaartenhuis in elkaar.

Metaal weerkaatst microgolven, dus gebruik in de magnetron geen pannen, metalen schalen en alu­minium vormpjes.

Gebruik voor niet vloeibare ingrediënten een grote lage ronde schaal zodat alles naast elkaar kan liggen. Roer af en toe van buiten naar binnen.

 

 

 

 

Werkkaart: Bedienen van de magnetron

 

 

Gedaan

Niet gedaan

Niet van toepassing

Voorbereiding:

1.     

Lees de gebruiksaanwijzing.

q 

q 

q 

2.     

Zet de gerechten klaar die je wilt verwarmen.

q 

q 

q 

3.     

Zoek in het kookboek of op de verpakking het volgende op:

·        het vereiste magnetronvermogen

·        de bereidingstijd van het gerecht

·        speciale eisen zoals keren of roeren tijdens de bereiding.

q 

q 

q 

4.     

Kook nooit langer dan nodig is. De hoeveelheid die verwarmd wordt, is bepalend voor de kooktijd.

q 

q 

q 

Uitvoering:

1.     

Doe het gerecht in een bakje of schaal die geschikt is voor de magnetron. Dek het gerecht af met een dekseltje, plasticfolie of keukenpapier. Zorg voor een opening waardoor de lucht kan ontsnappen.

Zorg ervoor dat je geen metaaldelen in de magnetron zet, denk hierbij aan schalen lepels en metalen deksels.

q 

q 

q 

2.     

Zet het gerecht op het plateau in de magnetron.

q 

q 

q 

3.     

Controleer of het plateau vrij kan draaien.

q 

q 

q 

4.     

Sluit de deur.

q 

q 

q 

5.     

Stel de magnetron in op het juiste vermogen en stel de juiste tijd in.

q 

q 

q 

6.     

Zet de magnetron aan.

q 

q 

q 

7.     

Roer of keer het gerecht eventueel tijdens het koken.

q 

q 

q 

8.     

Haal het gerecht uit de magnetron als het klaar is en/of laat het gerecht nog nagaren in de magnetron. Gebruik pannenlappen als de schaal warm is geworden.

q 

q 

q 

Nazorg:

1.     

Haal het plateau uit de magnetron en laat het afkoelen.

q 

q 

q 

2.     

Laat de deur enkele minuten openstaan, zodat de waterdamp kan verdwijnen.

q 

q 

q 

3.     

Maak de binnenkant en buitenkant van de magnetron schoon met een sopje van water en bijvoorbeeld soda. Neem de kunststof rand van het venster alleen met een vochtige doek af.

q 

q 

q 

4.     

Droog de magnetron na met een schone doek.

q 

q 

q 

5.     

Was en droog het plateau af.

q 

q 

q 

6.     

Zet het plateau terug in de magnetron en sluit de deur.

q 

q 

q 

 



'